Algen in uw aquarium, hoe oplossen?

Algen in uw aquarium is een fenomeen waar iedere aquariaan ooit mee te maken heeft. Hoe ontstaan algen en hoe voorkom je ze?

Algen krijg je door een onevenwicht in uw aquarium. Hierbij moeten verlichting, bemesting en Co2 goed op elkaar afgestemd zijn.

Dikwijls ligt het probleem aan een te hoge en te lange lichtintensiteit. Hoe meer verlichting, hoe sneller de planten zullen groeien. Als je dan te weinig voedingsstoffen toedient dan gaan de plantjes stoppen met groeien, weg kwijnen en uiteindelijk rotten. Wat is het gevolg? Algen!

Algen in uw aquarium, oorzaak en oplossing.

Snelgroeiende planten

Bij het opstart van een aquarium is het volledig normaal als je alg vorming hebt. Dit komt omdat een opstartende bak nog geen biologisch evenwicht heeft. Daarom is het zeker een goede zaak om tijdens de opstartperiode veel snelgroeiende planten toe te voegen. Snelgroeiende planten groeien snel en nemen veel voedingsstoffen op waardoor er maar weinig overblijft voor de algen.

Snelgroeiende planten in jouw aquarium heeft dus heel wat voordelen:

 • ze filteren veel afvalstoffen
 • ze geven extra zuurstof, wat de visjes ten goede komt.
 • Ze zijn niet veeleisend. De bemesting moet nog niet echt op peil staan en ze zijn niet kieskeurig op gebied van waterwaarden.
 • Ze groeien snel waardoor je ze gemakkelijk kan vermeerderen. In geen tijd heb je al een mooi bosje.

Een paar voorbeelden van snelgroeiende planten zijn: Vallisneria, Waterpest (Elodea densa), Belgisch groen (Hygrophila polysperma), Hoornblad (Ceratophyllum), Vaantjesplant (Hygrophila difformis)

Verlichting

Zorg ervoor dat je lichten niet te lang branden. 8 uur is meer dan voldoende. Werken met een dimmer en drijfplantjes toevoegen zal ook een gunstig effect hebben.

Bij het opstart van een aquarium raad ik aan om te starten met 6 uur verlichting. Zeker niet van 6 uur verlichting naar 8 uur gaan in 1 keer. Want dit bevorderd ook de algengroei. Wekelijks kan je de verlichting opbouwen met een half uurtje. 8 uur verlichting is ruimschoots voldoende. Wil je het langer laten branden? Dat kan maar 10 uur is echt het maximum. Meer heeft een aquarium echt niet nodig en pas je aquariumbemesting aan.

Meststoffen

Veel mensen denken dat algen ontstaan door een teveel aan meststoffen. Niets is minder waar! Als je met algen zit moet je juist meer meststoffen toedienen. Op die manier gaan de plantjes sneller groeien en meer voedingsstoffen opnemen zodat er niets overblijft voor de algen. Ook het toevoegen van Co2 zal uw aquarium positief beïnvloeden. Maar let op, als je Co2 gaat gebruiken moet je ook terug meer voedingsstoffen toedienen.

Watercirculatie

Heb je een slechte watercirculatie dan raken de voedingsstoffen niet bij alle plantjes met als resultaat dat deze dan niet genoeg of slecht gaan groeien en uiteindelijk misschien afsterven.

Onderhoud

Zorg dat u aquarium goed onderhouden is. Bij een slecht onderhoud gaan er te veel afvalstoffen in uw aquarium blijven waardoor je de kans op algen gaat vergroten.

 • Ramen kan je het best onderhouden met een mesje, filterwatten, bankpas of spons.
 • Zorg bij het onderhoud dat ook je bodem netjes afgeheveld wordt.
 • De kitnaden kan je reinigen met een tandenborstel.
 • Decoratie haal je eruit en kan je wassen met een spons of eventueel afkoken.

Te veel vissen en teveel voeren gaat er ook voor zorgen dat er veel afvalstoffen overblijven in het water en dus ook de algen bevorderen.

Helpers

Als je goed rekening houd met bovenstaande punten dan kan je enkele helpers aanschaffen die ook hun steentje zullen bijdragen bij het bestrijden van algen. Enkele voorbeelden zijn:

 • Japonica garnalen
 • Octocinclus
 • Siamese algeneters
 • Molly’s
 • Platty’s
 • Neritina slakken

Op deze foto zie je eenNeritina slak een uitstekende algeneter als je algen hebt in uw aquarium
Neritina slakken
Op deze foto zie je een molly een uitstekende algeneter als je algen hebt in uw aquarium
Molly
Op deze foto zie je een Japonica garnaal een uitstekende algeneter als je algen hebt in uw aquarium
Japonica garnaal
Op deze foto zie je een platty een uitstekende algeneter als je algen hebt in uw aquarium
Platty
Op deze foto zie je een siamese algeneter een uitstekende algeneter als je algen hebt in uw aquarium
siamese algeneter
Op deze foto zie je een Octocinclus een uitstekende algeneter als je algen hebt in uw aquarium
Octocinclus

Fotos: Marrabibio2, Ivabalk, Levi76, Aleksandr Skopenko, MdE

Hou er wel rekening mee dat ze het opruimwerk niet alleen kunnen. Bovenstaande punten zal je moeten blijven toepassen.

H²O² of waterstof peroxide.

Een techniek die meer en meer en met succes toegepast wordt is het gebruik van waterstof peroxide of H²O². De aanbevolen dosis is 1 ml H²O² van 3% per liter aquariumwater. Je kan het rechtstreeks spuiten op de alg of toevoegen aan je water. Preventief kan je een oxydator plaatsen. Dit is pure zuurstof voor de vissen, het werkt preventief tegen algen en het verdrijft niet de co2 dankzij de zeer fijne belletjes.

De werking van H²O² op algen kan je zien in deze mooie en leuke video.

De gouden driehoek.

Wat vertelt de gouden driehoek? De gouden driehoek gaat ons vertellen over het evenwicht in u aquarium tussen Licht, Micro en macro-elementen. Macro-elementen zijn de voedingsstoffen voor de planten. NO2, NO3, PO4 en micro-elementen is Co2. Als deze 3 elementen mooi op elkaar afgestemd zijn dan heb je een aquarium in evenwicht. Is er van 1 element een te kort of te veel dan heb je een onevenwicht en heb je dus kans op algen.

Geen Co2 systeem?

Een goed alternatief voor Co2 is Easy carbo van easy-life. De meeste algen hebben de pest aan dit product.

Om te zorgen dat dit middel effectief werkt, doe je heel eventjes u filter uit. Maximum 10 minuten. Je neemt het toegestane hoeveelheid easy carbo met een doseerspuit. Hou u aan de maximumhoeveelheid op de verpakking! Daarna spuit je het rechtstreeks op de alg. Eventjes laten inwerken. Daarna laat je de filter terug draaien.

Waarom de filter uitzetten? Als je de filter laat draaien zal de easy carbo onmiddellijk wegspoelen van de alg en zal dus de tijd niet hebben om in te trekken waardoor de behandeling een stuk minder effectiever zal zijn.

Uw filter 10 minuutjes afzetten kan echt geen kwaad, hoor. Je mag dan wel niet vergeten hem terug aan te zetten. Ik werk dikwijls met het alarmsysteem van mijn telefoon.

De meeste mensen denken dat easy carbo vloeibare Co2 is, maar niets is minder waar. Easy carbo is een koolstofbron die ervoor gaat zorgen dat de planten gemakkelijker de aanwezige Co2 in het water kunnen opnemen.

Welke algen in uw aquarium?

Dit zijn de meest voorkomende algen die je kan vinden in u aquarium:

 • Draadalg
 • Baardalg
 • Bruinalg
 • Staghorn alg
 • Witte waas
 • Groene punt alg
 • Zweefalg
 • Blauwalg

Heb je last van één van deze algen? Klik dan op de naam van de alg voor meer info. (Wordt nog aan gewerkt)

Heb je nog vragen? Laat een bericht in de comments of vul het contact formulier in.


Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights