Baard alg

De baard alg, zwarte punt of penseel alg behoort tot de familie van de rode algen. Al klopt het kleur hier niet helemaal want deze alg is voornamelijk zwart.

Deze alg komt voor op de randen van de bladeren en aan de randen van rotsen, hout en decoraties. Het vormt kleine bosjes haar die een beetje lijken op een baard. Daarom zijn naam baard alg. De alg ziet er meestal zwart uit, maar je hebt er ook met felgroene, blauwgroene en roodachtige tinten. De alg voelt zacht aan en groeit snel. Je kan ze heel moeilijk van de planten weghalen met de hand.

Niet alle vissen eten deze alg buiten de Siamese algeneter en het blokvisje (Jordanella floridea).

Oorzaak baardalg

  • Instabiele Co2
  • Te veel verlichting voor een te weinig aan Co2
  • Slechte watercirculatie
  • Te veel afvalstoffen door te veel vissen.
Op deze afbeelding zie je een rots met baardalg erop
baard alg

Bestrijden

Baard alg kan je bestrijden door om te beginnen u watercirculatie te verbeteren. Het ideale is dat je een spraybar of stromingspomp gebruikt. Alle plantjes krijgen zo de nodige Co2 toegediend.

Een teveel of te krachtige verlichting kan ook voor baard alg zorgen. Dus is het raadzaam om de lampen te dimmen.

De plantjes gaan met voldoende co2 beter groeien.

Als je met co2 gaat starten of verhogen dan is het belangrijk dat je dit stilletjes aan gaat opbouwen. Co2 zal ervoor zorgen dat de vissen minder zuurstof krijgen. U vissen gaan er dus stilletjes moeten aan wennen. Tijdens de opbouw periode zul je heel goed u vissen in de gaten moeten houden. Als ze een snelle ademhaling hebben en abnormaal veel naar het wateroppervlakte zwemmen dan is er teveel Co2 in het water en moet je eventjes het ventiel terug draaien.

Baard alg heeft een bloedhekel aan easy carbo. Als je de hier vernoemde methode toepast, ben je binnen enkele weken van dit alg af. Opgelet: Easy carbo niet overdoseren want dan wordt het giftig voor de vissen! De oorzaken moet je daar en tegen goed aanpakken, anders is deze alg er binnen de kortste keer terug.

Deze alg is hardnekkig om te verwijderen. Met de hand is het bijna onmogelijk. Een tandenborstel kan je in sommige gevallen helpen en decoratie kan je eruit halen en flink uitkoken. Maar uiteindelijk zal je veel geduld moeten hebben. De aanhouder wint.

Baard alg in beeld

Heb je verder nog vragen? Laat een opmerking in de comments of vul het contact formulier in.


Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights