De dwergklauwkikker of Hymenochirus boettgeri

De dwergklauwkikker: Alles wat u moet weten over de Hymenochirus boettgeri

Inleiding:

Als je op zoek bent naar een fascinerende en unieke amfibieënsoort, dan is de dwergklauwkikker iets voor u. Ook bekend als de Hymenochirus boettgeri, deze kleine dieren zijn bekend om hun opvallende uiterlijk en interessante gedrag. In dit artikel zal ik alles bespreken wat je moet weten over de dwergklauwkikker.

Uiterlijk van de dwergklauwkikker:

De dwergklauwkikker is een klein kikkertje die slechts 4 – 5 cm wordt. Ze hebben een donkerbruin of grijs uiterlijk met vlekken. Hun ledematen zijn bekleed met kleine klauwen, wat hen hun naam heeft gegeven. Opgelet de dwergklauwkikker is niet dezelfde kikker als de klauwkikker. Zoals zijn naam het zegt, is het een dwerg en is hij dus een stuk kleiner dan zijn grote broer. Je kan een dwerg gemakkelijk onderscheiden van de klauwkikker omdat deze zwemvliezen heeft, zowel op de voor als achterpoten. De klauwkikker heeft deze enkel op de achterpoten.

Leefomstandigheden:

De dwergklauwkikker is endemisch in Oost-Afrika en is te vinden in het regenwoud, de savanne en rivierbeddingen. Endemisch betekent dat de kikkers alleen voorkomen in een bepaald gebied of een specifiek ecosysteem. Dat zijn planten en dieren die exclusief aanwezig zijn in een beperkt gebied en nergens anders ter wereld voorkomen. Endemische soorten zijn vaak kwetsbaar voor bedreigingen, zoals verlies van hun natuurlijke leefomgeving of invasieve soorten, en kunnen gemakkelijk uitsterven als gevolg hiervan. Ze zijn afhankelijk van stilstaand water voor hun voortplanting en leven in de omgeving van beken en plassen.

Gedrag:

Dwergklauwkikkers zijn nachtelijke amfibieën en zijn actiever ’s nachts dan overdag. Ze zijn rustige en schuwe dieren en hebben de neiging zich te verstoppen en zich weg te trekken van hun omgeving wanneer ze zich bedreigd voelen. Tijdens de paartijd kunnen ze echter actiever worden en kunnen ze gepaard worden in het water.

Sommige dwergklauwkikkers kunnen ook proberen zichzelf groter te maken door hun lichaam op te blazen en hun kleur donkerder te maken om indruk te maken op de aanvaller, maar meestal zullen ze het hazenpad kiezen.

Op deze afbeelding zie je De dwergklauwkikker of Hymenochirus boettgeri
Foto <a href=httpscommonswikimediaorgwikiFileKarlik szponiasty02jpg target= blank rel=noopener title=>Mwatro<a>

Voortplanting van de dwergklauwkikker:

De dwergklauwkikkers (Hymenochirus boettgeri) kunnen zich voortplanten in een aquarium, onder de juiste omstandigheden. Om een paring te bevorderen, is het belangrijk om een goed uitgebalanceerd en gezond dieet te bieden, voldoende ruimte te bieden, en de temperatuur en waterkwaliteit op het juiste niveau te houden.

Paring vindt plaats in het water en de mannetjes zullen de vrouwtjes trachten te verleiden door hen te volgen en te verdedigen tegen andere mannetjes. Vrouwtjes kunnen tot twintig eieren leggen, die door de mannetjes bevrucht worden. De eieren zullen ongeveer twee weken later uitkomen en de jonge kikkers zullen zich ontwikkelen tot volwassenen in ongeveer een jaar tijd.

Het is belangrijk om de jonge kikkers voldoende ruimte en verzorging te bieden en te voorkomen dat ze door grotere bewoners worden opgegeten. Een apart aquarium voor de jonge kikkers kan helpen om ze te beschermen.

Verzorging in een aquarium:

Als het gaat over verzorging is de dwergklauwkikker een populair huisdier en relatief gemakkelijk te houden. De temperatuur in een aquarium voor de dwergklauwkikker (Hymenochirus boettgeri) moet tussen de 20-25°C liggen. Ze hebben een klein aquarium nodig met stilstaand water voor hun voortplanting en moeten worden gevoerd met kleine insecten, rode muggenlarven, tubifex. Hier zijn ze ook niet vies van het visvoer die ik aan mijn vissen geef. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen licht, verwarming en vochtigheid om hen gezond te houden.

Dwergklauwkikkers (Hymenochirus boettgeri) hebben zuurstofrijk water nodig en moeten toegang hebben tot lucht. Ze ademen via hun huid en hun longen en hebben een regelmatige toevoer van zuurstof nodig om gezond te blijven. Zorg dat je aquarium niet te hoog is, zodat de kikker gemakkelijk het wateroppervlakte kan bereiken om te ademen. Maximum 30 cm. Een eiland boven water is niet nodig. Ze zwemmen naar het oppervlakte om eventjes lucht te happen en zijn even snel terug benenden.

Aan de andere kant kunnen dwergklauwkikkers korte tijd buiten het water doorbrengen, maar ze moeten nog steeds toegang hebben tot een vochtige omgeving om hun huid vochtig te houden. Het is aanbevolen om hen niet langer dan een uur uit het water te houden en ze onmiddellijk terug te plaatsen in het aquarium als hun huid uitdroogt. Te veel tijd buiten het water kan de kikkers stress veroorzaken en hun gezondheid beïnvloeden.

Vergeet dan ook niet om de kap van u aquarium te sluiten, want de kikkers durven er wel eens uit te klimmen, maar als ze hun weg niet terug vinden, dan drogen ze uit en sterven ze.

De dwergklauwkikker in beeld

Conclusie:

Ten slotte is de dwergklauwkikker een unieke en fascinerende amfibieënsoort met een opvallend uiterlijk en interessant gedrag. Of u nu een liefhebber bent of gewoon geïnteresseerd, de dwergklauwkikker is zeker de moeite waard om te ontdekken.

HerkomstOost-Afrika
Maximum grote5 cm
Watertemperatuur20°-25°
Bakmaat45 breed en 30 hoog
WaterlaagBodem
KarakterVredelievend
HoeveelheidPer paar
Levensverwachting5-8 jaar
KweekGemakkelijk
MoeilijkheidsgraadBeginner

Heb je nog vragen, heb je zelf ervaring met dwergklauwkikkers? Dan ben ik erg benieuwd naar jouw mening. Laat een bericht in de comments of vul het contact formulier in.

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights