Apistogramma cacatuoides – Gekuifde dwergcichlide

Herkomst:

Zuid-Amerika: Peru

Vis lengte en uiterlijke kenmerken:

Man:

Mannen zijn iets groter en hebben fellere kleuren dan de vrouwtjes. De rug en staart vinnen zijn meer uitgesproken dan bij de vrouwen. Deze kleuren rood-oranje.

De lengte van de man is 8 – 10 cm.

Vrouw:

De kleuren van de vrouwen vallen minder op dan bij de man. Over het algemeen hebben ze een bruin/grijzig kleur. Tijdens de paartijd kleuren ze mooi geel met over het algemeen een zwarte lijn op de buik. Een apistogramma vrouwtje wordt over het algemeen een 4 a 6 cm groot.

Kenmerkend is aan deze vissen dat ze een heel grote mond met dikke lippen hebben.

Watertemperatuur:

22° – 29°

PH:

6,5 en 7,5

GH:

5 – 8

Bakmaat:

Minimum 100 cm

Op deze afbeelding zie je een apisstogramma cacatuoides of gekuifde dwergcichlide
Thanks to <a href=httpApisto CC BY SA 30 <httpcreativecommonsorglicensesby sa30> via Wikimedia Commons target= blank rel=noopener title=>apisto<a> for the picture dit is een mannelijke dwercichlide

Apistogramma cacatuoides Gekuifde dwergcichlide
Vrouwelijke dwergcichlide

Inrichting:

De apistogramma houd van dicht beplante bakken waar er veel schuilmogelijkheden zijn zoals rotsen, omgekeerde kokosnoten, omgekeerde bloempotten. De apistogrammas zijn namelijk holenbroeders. Doordat ze het voedsel filteren uit de bodem is het raadzaam om een zandbodem te voorzien in uw aquarium.

Voeding:

Apistogrammas zijn geen moeilijke eters. Zij eten voornamelijk Artemia, mysis, cyclops, daphnia, zwarte en witte muggenlarven. Zowel levend als diepvries. Je kan ze ook droogvoeding geven, maar zorg ervoor dat deze naar de bodem zakt.

Ziektes:

De apistogrammas zijn vrij sterke vissen, maar regelmatig water verversen is zeker aan te raden. Ze zijn namelijk gevoelig voor hoge concentraties nitraat en nitriet. Door regelmatig te verversen verminder je de bacteriedruk in het water.

Waterlaag:

Midden – bodem

Hoeveel vissen?:

De apistogramma wordt het best in harem gehouden. 1 man en 3 vrouwen zou het ideaal zijn. Heb je een groter bak, groter dan 1,5m, dan kan je ze in groep houden. Hou er rekening mee dat ieder man zeker 2 vrouwtjes moet hebben. Hou je ze als koppel, dan loop je de risico dat de man het vrouwtje gaat uitputten met de dood tot gevolg.

Karakter:

Over het algemeen zijn ze vredelievend. Behalve in de paartijd. Dan kunnen ze erg territoriaal en kleine ettertjes zijn. Vermijd te grote groepen van dezelfde soort in een te kleine bak. Dit loopt mis.

Levensverwachting:

3 jaar

Kweek:

De apistogramma vrouwen zullen hun eigen territorium vormen. In dit territorium wordt geen enkel andere vrouw toegelaten. De apistogramma man is uiteraard wel in de verschillende territoria toegelaten. De vrouwen leggen eieren in een hol. Het mannetje gaat ze bevruchten en na 3 of 4 dagen zwemmen de kleintjes vrij rond. Beide ouders hebben duidelijke taken. Terwijl het vrouwtje de kleintjes door de bak meeneemt, zal de man alle andere vissen wegjagen die durven in de buurt te komen.

De graad van de PH speelt een belangrijke rol bij het bepalen van het geslacht van de jongen. Bij een lage PH heb je veel meer kans op vrouwtjes. Een hoge PH leidt tot een grotere kans op mannetjes.

Moeilijkheidsgraad: Beginner

Weetjes:

Er bestaan verschillende kweekvormen. Namelijk de dubbel red en triple red.

Het verschil tussen beide vormen ligt hem aan de vinnen. Bij de dubbel red heb je 2 vinnen die rood-oranje kleuren. De rugvin en staartvin.

Bij de triple red heb je 3 vinnen met het rood-oranje kleur. De rugvin, staartvin en aarsvin.

Beide kweekvormen worden dikwijls verward. De wild soort heeft minder uitgesproken kleuren.

De apistogramma cacatuoides of gekuifde dwercichlide in beeld

Heb je nog vragen? Laat een bericht in de comments of vul het contact formulier in.


Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights