Een nitriet vergiftiging

Bijgewerkt op: 26 jun. 2020

Een nitriet vergiftiging? In dit artikel vertel ik je wat de oorzaak en gevolg kan zijn van een nitriet vergiftiging. Wil je weten hoe een nitriet piek op te lossen?

Wat is nitriet?

Nitriet of NO2 kan voorkomen wanneer je filter de schadelijke stoffen van in u aquarium niet snel genoeg kan omzetten dan kan je een nitriet piek krijgen in u aquarium. Deze is zeer giftig voor de vissen en meestal ook dodelijk indien er niet op tijd ingegrepen wordt.

Kringloop

De cyclus van nitriet gaat als het volgt:

Vissen produceren ammonium (NH 4) via hun uitwerpselen. Ook planten produceren ammonium door rottende bladeren. Ammonium wordt door de bacteriën aanwezig in de filter omgezet in nitriet. Nitriet wordt op zijn toer omgezet in Nitraat (No3). Nitraat wordt door de planten opgenomen. Vooral drijfplantjes zijn echte nitraat vreters.

Stikstof cyclus voor aquarium Nitriet vergiftiging
Stikstofcyclus plan met dank aan KoiQuestion

Gevolg:

De vissen gaan door het nitriet minder zuurstof kunnen opnemen. Nitriet gaat er voor zorgen dat er minder zuurstof zich zal hechten aan de witte bloedcellen van de vis. De witte bloedcellen gaan ervoor zorgen dat zuurstof door het lichaam gepompt wordt. Wanneer er een nitriet vergiftiging is gaan u vissen te weinig zuurstof binnen krijgen. Als het te ernstig is dan gaan de vissen letterlijk verdrinken. Een nitriet vergiftiging kan ervoor zorgen dat er in korte tijd heel veel vissen sterven. Dus moet je een nitriet piek koste wat kost vermijden.

Symptomen van een nitriet vergiftiging

– vissen die naar lucht happen

– plotselinge vissterfte.

– kleuren van de kieuwen verkleuren paars of donkerbruin

– versnelde ademhaling

– de vis schiet door de bak of wil eruit springen

– vinnen knijpen

– schuren aan planten en decoratie

Watertesten

Voor het meten van Nitriet in het water zijn er watertesten op de markt. Ik heb het al eens gezegd in vorige artikelen en ik ga het hier nog eens herhalen, Ik ben geen voorstander van test strips.

Deze zijn niet nauwkeurig genoeg. Je kan deze eventueel gebruiken bij een routine controle om een snelle indicatie te hebben van u waterwaarden. Maar gebruik ze niet als je vermoedt dat er een ernstig probleem is.

Wat wel aan te raden is, zijn druppeltests. Ik gebruik de druppeltesten van JBL. Deze zijn in mijn ogen de meest nauwkeurige. Je kan van JBL verschillende koffers kopen. Ook zijn alle testen apart als refill verkrijgbaar. Wat je ook aanschaft, zorg ervoor dat je zeker een nitriet test in huis hebt. Deze is zo goed als de belangrijkste test.

Een nitriet vergiftiging! Wat nu?

Als je vissen de bovenvermelde symptomen vertonen, dan moet je zo snel mogelijk in actie schieten. Ga niet beginnen meten omdat je denkt dat je een nitriet piek hebt. Je verliest daardoor kostbare tijd.

Hou een beetje aquarium water apart. Begin onmiddellijk met een waterwissel van minstens 50%. Meer is nog beter. Hoe groter je waterverversing is, hoe meer giftige stoffen eruit gehaald worden. Na de waterverversing kan je u water, die je apart genomen hebt, gaan testen om te zien of je diagnose wel juist was. Blijf regelmatig testen de dagen na een nitriet vergiftiging en doe eventueel terug een waterverversing indien nodig.

Water verversing bij gevoelige vissen.

Bij sommige vissen kan je niet zomaar het water van de kraan gebruiken bij een waterwissel. Bijvoorbeeld: discussen zijn veeleisend op vlak van waterwaarden. Bij deze vissen is het noodzakelijk om u water vooraf voor te bereiden. Velen doen dit door het water te mengen met Osmose water.

Maar wat als je geen voorbereid water voorhanden hebt?

Ook in zo een geval zijn er oplossingen. Als je verschillende aquariums hebt, dan kan je de media van de gezonde aquarium tijdelijk plaatsen in het aquarium met de nitrietvergiftiging. Deze extra bacteriën zullen het nitriet sneller afbreken.

Ook kan je middeltjes gebruiken zoals zout. Voeg 3 a 5 gram zout per liter water aan u aquarium. Dit zal ervoor zorgen dat u vissen beter zuurstof kunnen opnemen. U planten gaan u niet dankbaar zijn hiervoor, maar het redt misschien wel u vissen.

Een luchtpomp is ook geen overbodige luxe. Deze zal er ook voor zorgen dat er extra zuurstof is in je water.

Methyleenblauw kan ook ingezet worden. Het nadeel van Methyleenblauw is echter dat u bacteriën in de filter er een flinke klap zullen van krijgen. Ook kan je vlekken hebben op siliconen en decoratie. Misschien niet de beste oplossing, maar het kan mogelijk u vissen redden. Heb je toevallig huidparasieten op u vissen? Dan zullen deze hiermee ook gedood worden.

Wat kan een nitriet vergiftiging veroorzaken?

Een nieuw opgestart aquarium? Extra gevoelig!

Een nieuw opgestart aquarium is extra gevoelig voor een nitriet piek. Er zijn nog niet voldoende nuttige bacteriën in de net opgestarte filter. Na de 2de of 3 de week komt zo goed als zeker een nitriet vergiftiging. Daarom dat het erg belangrijk is dat je 4 weken wacht eer je vissen toevoegt aan een aquarium.

Jammer genoeg zijn er nog altijd mensen die impulsief een aquarium kopen zonder zich vooraf te informeren en worden er van in het begin vissen toegevoegd. Met een drama tot gevolg. Week 3, alle vissen dood!

In het begin weet je natuurlijk nog niet hoe druppeltesten werken, maar als je een goede viswinkel hebt kan je daar gratis u water laten testen. Zij zullen u dan zeggen wanneer u water geschikt is voordat er vissen toegevoegd worden.

Na de nitrietpiek (vanaf week 4) heeft u filter voldoende bacteriën gekweekt en is die in staat om verdere giftige stoffen af te breken. U water is veilig voor vissen nu. Voeg wel niet te veel vissen in één keer toe.

Reinigen van de filter

Het onderhoud van de filter doe je het best niet samen met de waterwissel. Dit zou teveel schade maken aan je nuttige bacteriën. Het is ook niet nodig om iedere week het biologisch materiaal te spoelen. Daar blijf je zoveel mogelijk van af. Er zitten namelijk veel nuttige bacteriën op het keramisch gedeelte. Is er echt veel troep op het biologisch materiaal? Dan kan je de steentjes lichtjes uitspoelen in een beetje aquariumwater. Niet rechtstreeks in u aquarium natuurlijk, maar in een potje aquariumwater apart.

Als je merkt dat de uitstroom niet zo krachtig meer is dan kan je de slangen eens kuisen. Filterwatten vervang ik maandelijks.

Een slecht onderhouden aquarium

Bij een slecht onderhouden aquarium blijft er veel vuil achter. Als deze niet op tijd wordt weggehaald dan blijft het vuil liggen, gaat het rotten met als gevolg een nitriet vergiftiging. Verwijder ook zoveel mogelijk afgestorven bladeren uit u aquarium.

Slechte doorstroming

Een slechte doorstroming kan ook een oorzaak zijn van een nitriet vergiftiging. Neem altijd een filter die minstens 5x de inhoud van u bak is. Bij mij is dat zelfs 10X. Als je veel planten hebt in uw aquarium dan is dat niks teveel. Een te zwakke filter zal ervoor zorgen dat veel vuil blijft liggen. Deze wordt dus niet correct afgevoerd en gaat op de lange duur rotten.

Te veel vissen

Neem ook niet teveel vissen in uw bak want hoe meer vissen, hoe meer ze vervuilen. In het begin is het zelfs aangeraden om te starten met een paar vissen en u visbestand daarna wekelijks op te bouwen. De filter bevat mogelijks nog niet genoeg goede bacteriën om een groot hoeveelheid vissen aan te kunnen. Laat ook geen dode vissen in u aquarium liggen.

Te veel vissen veroorzaakt een nitriet vergiftiging
9de849 72183d30697245829d7ff5d734489d1d~mv2

Teveel voer

Geef niet teveel voer aan u vissen. Een fout die erg veel gedaan wordt bij beginners. Vissen gaan altijd als een gek op het eten vliegen maar het wil daarom niet zeggen dat ze uitgehongerd zijn.

Een Microdevario kubotai visje heeft een maag van een kopspeld groot. Als hij 1 artemia eet, is zijn maag dus al aardig vol. 😀. Teveel voer gaat niet alleen blijven liggen, maar hoe meer de vissen eten, hoe meer ze hun behoeften zullen doen. En dat zorgt terug voor vervuiling.

Gebruik van medicatie.

Wat dikwijls over het hoofd gezien wordt is dat medicatie ook kan schadelijk zijn voor uw bacterie huishouding. Vooral geneesmiddelen die bedoeld zijn om bacteriën te doden zijn erg slecht voor u filter. Die geneesmiddelen maken geen onderscheid tussen goede en slechte bacteriën. Alle bacteriën gaan dood na zo een kuur. U aquarium is dan terug in opstartfase en kan dus terug een nitriet vergiftiging krijgen.

Heb je verder nog vragen, aarzel dan niet om ze te stellen. Dit kan door een bericht achter te laten in de comments of via het contact formulier.


Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights