Eigen bereide diepvriesvoer voor vissen.

In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over eigen bereide diepvriesvoer voor je tropische vissen. Je eigen voer maken is simpel, goedkoop en heeft veel voordelen.

Op deze afbeelding zie je eigen bereide diepvriesvoer voor vissen
9de849 b3d89700c9984b7c8b31f8f825e0871f~mv2

Voordelen van eigen bereide diepvriesvoer

– Voeding volgens de noden van u vissen

– Op maat voor ieder mondje

– Alle ingrediënten zijn vers

– Goedkoper

– Alle vissen vinden het lekker

– Geen parasieten

– Geen conserveer en bindmiddelen

– Gevarieerd

– Lange bewaartijd

Je eigen diepvriesvoer bereiden heeft dus heel wat voordelen. Je kan het voer perfect afstemmen op de noden van jouw vissen.

Planten of vleeseters

Planten eters

Je hebt vissen die eerder gesteld zijn op een plantaardig dieet. Voor deze vissen bestaat het voer voor het meest uit groente zoals erwtjes, spinazie, courgette,…

De verhoudingen voor planten etende vissen bestaan uit 75% groenten en 25% vlees of 100% Groenten.

De meeste Algeneters zullen een plantaardig menu erg op prijs stellen. Vb Ottocncinclus, Siamese algeneter, Ancistrus,…Maar ook slakken en garnalen.

Vlees eters

Vlees etende vissen hebben het liefst een dieet gebaseerd op dierlijk voedsel. Dit dieet is vooral gebaseerd op verschillende soorten vis, mosselen, garnalen,…

Deverhoudingen voor vissen die liever een dierlijk dieet hebben is: 75% vlees en 25% groenten of 100% vlees.

Zorg voor voldoende afwisseling. De meeste vissen in onze aquaria zijn omnivoor en lusten zowel plantaardig als dierlijk voer. Je kan dus gerust plantaardige en dierlijke bereidingen afwisselen.

Zorg dat je weet wat je vissen nodig hebben en ga ermee aan de slag.

Hoe mijn eigen diepvriesvoer bereiden?

Kies een recept, weeg alle ingrediënten af. Alle ingrediënten moeten eventjes gekookt worden. Persoonlijk zet ik alles in de stomer. Voedingswaren die gestoomd worden behouden beter hun vitaminen.

Mix alles fijn. Hou rekening met de mondjes van u vissen. Hoe kleiner het mondje hoe fijner het voer moet zijn.

Je kan alles vermalen aan de hand van een mixer of vleesmolen. Mijn voorkeur gaat naar een vleesmolen omdat er tamelijk veel vitaminen verloren gaan tijdens het mixen.

Voeg tijdens het vermalen een vitaminen preparaat toe om het verlies van vitaminen tijdens het bereiden aan te vullen. Ik gebruik Atvitol van JBL.

Op deze afbeelding zie je visvitamintjes voor eigen bereide diepvriesvoer
9de849 e44d0199f1cd485fbe76d048ce81d3c2~mv2

Sommige bereidingen hangen niet goed aan elkaar. Dit kan je verhelpen door er gelatine eraan toe te voegen. Voor de plantaardige gerechten kan je ook agar agar gebruiken. Dit is een variant voor gelatine maar bevat enkel plantaardige ingrediënten.

Eens je bereiding klaar is kan je het gerecht gaan verdelen in zakken of een ijsblokjesvorm.

Voor de zakjes gebruik je het best hersluitbare zakjes. Je doet daar een hoeveelheid voer in. Je drukt deze plat zodat het mengsel maar enkele millimeters dik is. Op die manier kan je gemakkelijk de gewenste stukken afbreken.

Gebruik je een ijsblokjesvorm, dan hoef je enkel en alleen de gewenste voerbrokjes eruit te knijpen. Ik gebruik deze mini-blokjes vorm

Goed voor 160 mini porties.

Ideaal voor mijn kleine bak waar amper een vijftiental vissen in zwemmen. Heb je er meer nodig dan knijp je gewoon meerdere blokjes eruit.

Tips voor je eigen bereide diepvriesvoer

Bij het voorbereiden van mijn diepvriesvoer gebruik ik altijd een beetje look. Het is wetenschappelijk bewezen dat knoflook een anti parasitair werking heeft. Het werkt dus preventief tegen wormen en darmparasieten.

Gebruik af en toe zalm en paprika in u recepten. Deze versterken namelijk de kleur van je vissen.

Gebruik geen fruit of groeten die veel suiker bevatten. Deze zouden volgens onderzoeken spijsverterings problemen veroorzaken bij de vissen. Vermijd dus aardappelen, zoete aardappelen, wortelen, mais, soja en peulvruchten.

De planteneters zullen het zeer erg op prijs stellen als je af en toe een vers stuk groente in u aquarium gooit. Verse stukken groenten bewaar je maximum 12 uur in u aquarium. Anders gaat het beginnen rotten.

Recepten

Vispannetje 1: op basis van mosselen, kabeljauw, spinazie en courgette.

Succes met het bereiden van je eigen diepvriesvoer voor je vissen. Hier heb je een paar recepten die ik zelf voorbereid heb en die door mijn eigen visjes goedgekeurd zijn. Aarzel niet om mij te contacteren via de comments hieronder of via het contact formulier.

 


 

Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights