De vuurgarnaal of Neocardina heteropoda

De vuurgarnaal is een leuk en ideale beginners garnaal. De vuurgarnaal is een kweekvorm van de Neocardina heteropoda (wild). De garnalen die je in het wild vindt zijn niet zo rood gekleurd maar eerder bruinachtig. Door zorgvuldige selectie hebben kwekers de rode kleur verkregen. Vuurgarnalen stellen weinig eisen op gebied van waterwaarden en planten zich snel voort mits de groep groot genoeg is en de omstandigheden gunstig zijn.

Op deze afbeelding zie je de vuurgarnaal of Neocardina heteropoda.
De vuurgarnaal of neocardina heteropoda

Herkomst: De herkomst van de Neocardina heteropoda is China, Taiwan of Korea.

Vis grote: 1 – 2 cm

Watertemperatuur: 22° – 26°

PH: 6,5 – 8

GH: < 20

KH: 4 – 14

Bakmaat: Minimum 12L

Inrichting: Vuurgarnalen houden van mos en zuurstofrijke planten. Ook hebben ze liever een fijne bodem bedekking zoals zand of filterzand.

Voeding: Vuurgarnalen zijn alleseters. Het is een uitstekende schoonmaakploeg die je bodem netjes zal houden. Ze eten alles wat te eten valt. Je kan ze speciaal voer voor garnalen geven zoals deze glasharten shrimp dinner, maar ze lusten ook graag groenten zoals komkommer, spinazie, courgette, broccoli, sla, fijngestampte erwtjes, … Ook zullen ze het niet laten om een dode vis op te peuzelen en rottende bladeren.

Een dode garnaal moet je niet uit het water halen. Die worden door hun soort genoten opgegeten. Het exoskelet van de vuurgarnalen bevat namelijk belangrijke bouwstoffen.

Een dode garnaal moet je niet uit het water halen. Die worden door hun soort genoten opgegeten. Het exoskelet van de vuurgarnalen bevat namelijk belangrijke bouwstoffen.

Ziektes: vuurgarnalen sterke garnalen, maar ze zijn erg gevoelig voor schommelende waterwaarden. Daarom is het erg belangrijk dat je een goed ingedraaide aquarium hebt voordat je ze gaat toevoegen.

Waterlaag: Bodem

Hoeveel garnalen?: Als indicatie kan je 5 garnalen per liter water nemen. Voor een 40L bakje zouden dat dus 200 garnalen zijn.

Geslachtsonderscheid: De vrouwtjes zijn roder van kleur en hebben een boller buikje. De mannen zijn over het algemeen kleiner en minder mooi gekleurd. Ook is hun buik platter.

Karakter: Vredelievend, maar je kan ze niet bij alle vissen plaatsen. Vermijd grotere vissen. Die zouden de garnalen zien als voer. Mogelijke bijvissen zijn de kleinere soorten zoals: Platy’s, molly’s, guppy’s, pareldanio,….

Levensverwachting: 2 jaar

Kweek: De kweek is vrij simpel. Op de leeftijd van 3 maanden zijn de jonge garnalen geslachtsrijp. De vrouwtjes beginnen door de bak te zwemmen en laten feromonen vrij waarna de mannetjes hen volgen en op die manier de vrouwtjes bevruchten. Na de bevruchting draagt het vrouwtje haar eitjes onder haar lijf. Deze zijn in het begin wit/geel en worden groenachtig als ze bijna gaan uitkomen. Een vrouwtjes garnaal kan wel 50 baby garnaaltjes hebben. De gemiddelde draagtijd is 2 a 4 weken.

Opgelet: Vermijd de cabomba plant in uw garnalen bak. Deze plant bevat een stof die, wanneer je ze snoeit, er een giftige stof vrijkomt met garnalen sterfte als gevolg. Sommige planten kunnen ook behandeld worden met slakken gif, wat eveneens giftig is voor de garnalen. Spoel daarom altijd heel goed u planten voordat je ze in het aquarium plaatst.

Er gaan ook verhalen rond dat de anubias en cryptocorine giftig zouden kunnen zijn bij het delen van de rizoom of wortelstok. Zelf heb ik deze planten al enkele jaren in mijn garnalen bak zonder problemen. Ik moet wel zeggen dat ik nog geen rizoom of wortelstok heb gedeeld. Maar better safe dan sorry, als je dit moet doen, haal je beter de planten eruit. Snoeien heb ik wel al gedaan en dat is hier telkens probleemloos gegaan.

Weetjes:

Andere namen voor de vuurgarnalen zijn Neocardina davidii, neocardina heteropoda, Red sherry garnaal, red fire garnaal

Als je een waterwissel doet (25%) met iets kouder water, dan stimuleert de verschaling van de garnalen.

De vuurgarnaal of Neocardina Heteropoda in beeld

Heb je nog vragen? Laat een bericht in de comments of vul het contact formulier in.


Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights