Hoe je aquarium koel houden tijdens de zomer?

De zomer komt eraan, zalig. Maar als het boven de 30° wordt, dan zoekt iedereen voor afkoeling. Dit geldt ook voor u aquarium. De temperatuur binnenshuis zal geleidelijk aan stijgen, waardoor de watertemperatuur van u aquarium stilletjes aan zal gaan verwarmen. Een watertemperatuur boven de 30° is voor veel tropische vissen al problematisch. Hoe warmer het water, hoe minder zuurstof er in het water aanwezig is. Je doet er dan best aan om zulke temperaturen te laten zakken. Maar hoe kan je dat doen op een verantwoorde manier? Dit zal ik je proberen uit te leggen in deze blog.

Hoe je aquarium koel houden tijdes de warme zomermaanden
9de849 c159b7773ae14134a63f0ec5cf829be4~mv2

Verschillende manieren om u aquarium te koelen.

Wat zeker niet mag ontbreken is een luchtpompje met een bruissteentje in je aquarium plaatsten. Die gaat ervoor zorgen dat er extra zuurstof wordt toegevoegd. Je vissen zullen je zeer dankbaar zijn.

Heb je een aquarium met een kap, laat deze dan open staan. Verlichting kan ervoor zorgen dat het behoorlijk warm wordt onder de kap. In normale omstandigheden kan dit geen kwaad maar als de omgevingstemperatuur ook al heel warm is dan kan de temperatuur flink oplopen. Door de kap open te zetten of zelfs volledig te verwijderen zorg je ervoor dat de warmte weg kan en wordt er plaatsgemaakt voor koele lucht.

Het kan ook geen kwaad om enkele dagen de verlichting volledig uit te zetten. De planten gaan er echt niet van stuk gaan. Water die te warm is kan soms wel meer schade aanrichten aan de planten dan enkele dagen de verlichting uitzetten. Heb je algen? Dan gaan die het ook lastig krijgen als de verlichting uit staat. Twee vliegen in ene klap dus.

Een andere optie is om de omgevingstemperatuur naar beneden te krijgen. Zorg ervoor dat er zo weinig mogelijk warmte binnen kan door bv de gordijnen te sluiten of een airco te plaatsen,

Bij kleinere aquaria is er ook een handige tip. Hang aan de zijkanten en vooruit een natte handdoek. Richt daar een kamer ventilator op. Het water zal op die manier geleidelijk aan en veilig afkoelen. Na verloop van tijd zullen de handdoeken drogen. Die moet je dan gewoon terug nat maken.

Is het niet voldoende om de temperatuur te laten dalen met boven vermelde opties, dan gaan we andere middelen moeten gaan gebruiken. Mijn voorkeur gaat naar een ventilator. Ik heb hier de cooler 300 van JBL. Deze plaats je boven het water oppervlakte. Dit toestel gaat je water geleidelijk aan 2° a 4° doen zakken. De ventilator gaat frisse lucht blazen op het water oppervlakte. Daardoor gaat het warme water verdampen en daalt de temperatuur van het water. Je zult snel merken dat daardoor ook het waterpeil zakt. Deze moet je dus regelmatig bijvullen.

Hoe jequarium koel houden tijdens de warme zomermaanden
9de849 b69cd32982974efea015f8b6f432d5f6~mv2

Wat doe je best niet?

Sommige mensen doen grote waterverversingen met koud water. Dit kan effectief wel helpen maar heel snel zal het water terug opwarmen en zul je dus opnieuw moeten gaan verversen. Als het water te koud is zorgt dat bovendien ook voor schommelingen in het water en die kunnen ergere gevolgen hebben dan te warm water. In kleinere aquaria is het naar mijn mening af te raden omdat daar de schommelingen des te groter kunnen zijn.

Diepgevroren flessen water in u aquarium plaatsen is ook niet aan te raden. Deze gaan eveneens voor schommelingen zorgen en zijn zeker uit den boze bij kleinere aquaria. Vissen, die van nature vrij nieuwsgierig zijn zouden hun ook aan die flessen kunnen verwonden.

Sommige mensen maken hun eigen koel systeem. Daarvoor heb je een extra externe filter nodig, een frigobox, extra lange slangen en ijs. Installeer de filter

zoals het moet. Zorg dat de slangen lang genoeg zijn zodat ze door de frigobox vol ijs kunnen lopen.

Zet de filter in werking. Het water die door de slangen in de frigobox passeert wordt daar

Geleidelijk afgekoeld. Maar ook hier geldt dat je niet weet hoeveel graden je water zal afkoelen. Deze techniek is dan ook afgeraden in de kleinere aquaria.

Wat je ook doet om u aquarium af te koelen, je zult altijd de temperatuur goed in de gaten moeten houden. Als de temperaturen teveel schommelen is dat minstens even erg dan water die te warm wordt. Een goede thermometer is zeker aan te raden. Kwik thermometers zijn volgens recente onderzoeken de meest nauwkeurige en meest betrouwbare toestellen.

Veel mensen trekken de stekker uit van hun heather in de zomer. Daar zie ik echt het nut niet van in. De meeste verwarming staven werken met een thermostaat. Deze zal niet aanslaan als de temperatuur in het aquarium hoger blijft dan dat de verwarmingsstaaf is ingesteld. Ook kunnen de nachten soms flink afkoelen en zal de verwarming niet aanslaan als deze afgekoppeld is, met alle gevolgen….

Hoe koel jij u aquarium? Heb je nog vragen? Geef een reactie in de comments.


Een reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door MonsterInsights